FAQ | Forum | Kalendar | Kontakti | Mapa stranice
Print this page


Home
O Fakultetu
Institut za mašinstvo
Nastavnici i saradnici
Dodiplomski - Bachelor studij
Diplomski - Master studij
Foto galerija
Oglasna ploča
Raspored predavanja
Raspored ispita
Dokumenta za bolonjski proces
Projekti
Univerzitet Džemal Bijedić Mostar
UNMO:Forum

jun
14

Bivša diplomantica Mašinskog fakulteta ušla u dvoranu slave

Uncategorized
Svršenica Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Selma Svendsen (rođ. Slipčević) inaugurisana je u dvoranu slavnih žena koje su napravile napredak u tehnologiji u S.A.D.
Selma Svendsen je viši direktor menadžmenta programa u iRobot kompaniji za proizvodnju robota za čišćenje, gdje ima vodeću ulogu u unapređenju strategije razvoja tehnologije. Gđa. Svensen ima 22 prijavljena patenta u U.S. zavodu za patentiranje, koji su srž dizajna robota, uključujući i samostalno kretanje i mehanizme za čišćenje koji se mogu naći na popularnim iRobot proizvodima kao što su Roomba® usisivač robot. Njene inovacije i rukovodstvene sposobnosti pomogli su da se iRobot firma transformiše od malog startup-a iz Masečusetsa do svjetski poznate kompanije sa više od 660 miliona dolara gorišnjeg prihoda.
Gđa. Svendsen je u Sjedinjene Američke Države stigla 1994 godine kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Slijedeći svoju strast za mašinstvom, priključila se iRobot firmi u 1998 godini kao viši mašinski inžinjer, gdje je ubrzo unaprijeđena u glavnog inžinjera. U 2003 godini se priključuje iRobot Home Robotics (kućni roboti). Postala je direktno uključena u poslovne operacije, koordinirajući sa proizvođačima i dobavljačima van S.A.D. kako bi osigurala brz i siguran rast kompanije iRobot. Uveliko je doprinijela proizvodnji visokog kvaliteta i proizvodnji na vrijeme.
Gđa. Svenson je završila prvi ciklus studija mašinstava na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, a titulu magistra nauka stekla je na Northeastern Univerzitetu.

http://www.witi.com/center/witimuseum/halloffame/349474/Selma-Svendsen-Senior-Director-of-Program-Management-iRobot/
 

© 2009, Mašinski fakultet Mostar. Sva prava zadržana.