Skip to the content

O Institutu za mašinstvo

Institut za mašinstvo je formiran i djeluje kao naučnoistraživačka jedinica Mašinskog fakulteta. Nastao je početkom osamdesetih godina, prerastanjem iz Zavoda za mašinstvo, prve naučnoistraživačke institucije na području Hercegovine, koja se bavila problemima metaloprerađivačke industrije.
Institut za mašinstvo je jedan od nosilaca naučnog rada, transfera znanja između industrije i Univerziteta, te veza između naučno-istraživačkog rada, proizvodnog procesa i visokoškolskog obrazovanja.
Institut je uspješno realizovao više od 50 naučno-istraživačkih projekata, preko 500 naučnih i stručnih projekata za potrebe privrede različitog nivoa složenosti. Institut je koncipiran tako da se kroz njegovo djelovanje, na najpodesniji način, uključuju svi uposleni i saradnici fakulteta, na rješavanju naučnih i stručnih problema.
Institut je osposobljen za rješavanje i najsloženijih zadataka i ostvaruje zapaženu saradnju sa srodnim institucijama u zemlji, a ima podršku i od većeg broja stranih Univerziteta, što predstavlja dodatnu garanciju njegovog budućeg razvoja i napretka.

 

Mašinski fakultet Mostar
Mašinski fakultet Mostar

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Mašinski fakultet

Sjeverni logor b.b.
88104 Mostar

E-mail: mf[@]unmo.ba

Informišite se o mogućnosti upisa

Pridružite nam se

Mašinski fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri smjera I ciklusa i tri smjera II ciklusa studija.

Copyright © 2023 UNMO.ba