Skip to the content

Međunarodna razmjena studenata

Studenti Mašinskog fakulteta na razmjeni u zimskom semestru 2019/20
Studenti Mašinskog fakulteta na razmjeni u zimskom semestru 2019/20

Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru svojim redovnim studentima nudi mogućnost odlaska na studij ne neki od evropskih univerziteta na period od jednog semestra tokom jedne akademske godine. Predmeti položeni tokom razmjene se priznaju kao ekvivalentni predmeti upisanog studijskog programa. Studenti Mašinskog fakulteta su do sada ostvarili brojne razmjene na univerzitetima u Finskoj, Belgiji, Italiji, Poljskoj i drugim evropskim zemljama, odakle su se vratili sa pozitivnim utiscima, a oni koji su bili u mogućnosti su ponovili svoj odlazak an razmjenu. Tokom razmjene na evropskim univerzitetima studenti dobijaju stipendiju koja im pokriva troškove boravka na univerzitetu domaćinu. Najveći broj razmjena su studenti Mašinskog fakulteta ostvarili kroz program Evropske Unije ERASMUS +, ali i kroz druge programe kao što su Mevlana, Ceepus i dr.

Pozivi za razmjene na pojedinim univerzitetima se redovno objavljuju na web stranici fakulteta.

Detaljnije informacije o mogućnosti razmjene možete dobiti od fakultetskog koordinatora za međunarodnu razmjenu putem mejla edin.dziho[@]unmo.ba

Izjave studenata koji su bili na razmjeni u nekoj od zemalja EU

Odlazak na studentsku razmjenu u Ankonu je nešto što bih preporučila svima koji žele steći nova prijateljstva, proširiti svoje inženjersko znanje, naučiti šta je prava pizza i imati čast biti okružen umjetnošću i arhitekturom koja oduzima dah.

Almira Masleša, studentica II ciklusa

Osjetiti drugačiji način studiranja, polagati ispite pred drugim profesorima su sve iskustva koja nas grade i u kojima još jednom vidimo kako uz trud i želju možemo puno, i kako je to jedini put do uspjeha.

Dalilda Sirko, studentica II ciklusa

Uz prethodno traženje dozvole od profesora, po čitav dan mozete ostati u radionicama i labaratorijama fakulteta i raditi sa najmodernijom opremom.

Lejla Čardžić, studentica I ciklusa

Ovo je jedno od najboljih iskustava koja se pružaju mladim osobama.

Arman Ćorić, student II ciklusa

Mogućnosti koje Erasmus pruža nije samo avantura kojom nadograđujemo naše obrazovanje i dižemo kompetencije na viši nivo, već je jedno kompletno neprocjenjivo životno iskustvo.

Ema Jazvin, studentica I ciklusa

Ovo iskustvo je bilo jedno od najboljih u mom zivotu, te mi je omogucilo nova zivotna iskustva, da upoznam nove prijatelje i prije svega obogatim svoje znanje.

Semira Omerika, studentica II ciklusa

Erasmus je više od studiranja u inozemstvu. Neprocjenjivo i nezaboravno!

Amina Herić, studentica I ciklusa

Na kraju krajeva iskustva i poznanstva se ne mogu kupiti.

Ammar Šabanović, student I ciklusa

Mogu s pravom reći da je odlazak u Finsku moja najbolja odluka do sada. Ovo je jedinstvena prilika koju mladi trebaju da iskoristi.

Muhibić Jasmina, studentica II ciklusa

Razmjena studenata odlična je prilika da na jednom mjestu upoznate veliki broj ljudi iz različitih krajeva svijeta, usavršite engleski jezik, ali i naučite novi, te posjetite neku novu zemlju i upoznate njen narod, što je i bio razlog mog prijavljivanja na program razmjene studenata.

Armina Pračić, studentica I ciklusa

Samostalnost, odgovornost, nova kultura, novi prijatelji u svakom dijelu svijeta, učenje ili usavršavanje jezika, nova znanja samo su neki od elemenata koji vam se nude uključivanjem u projekat razmjene studenata.

Amna Proho, studentica I ciklusa

Graditi novi život sa ljudima koji ti postaju druga porodica, postati samostalan, steći mnoga prijateljstva, upoznati novu kulturu, dublje se upoznati sa svojom strukom i vidjeti stvari koje nemamo priliku vidjeti u našoj državi su samo od nekih razloga zašto otići na razmjenu.

Ajla Husagić, studentica I ciklusa

Ovo je jedno od najboljih iskustava koja se pružaju mladim osobama.
Student koji je boravio u drugoj zemlji na razmjeni postaje atraktivniji ne samo domaćim poslodavcima,
već se njegove mogućnosti za zapošljavanje na međunarodnom tržištu rada naglo povećavaju.

Arman Ćorić, student II ciklusa

Dobijate priliku da pet mjeseci boravite u potpuno novom i nepredvidivom okruženju, živite i radite sa ljudima iz cijelog svijeta, od Kine i Indije pa sve do Brazila ili Meksika.

Amar Šabanović, student I ciklusa

Praktična znanja koja sam tamo stekla su nadmašila moja očekivanja. Topla dobrodošlica, motivacija da prenesu svoje znanje i uvedu vas u svoje laboratorije su ono što odlikuje profesore ovog fakulteta.

Almira Masleša, studentica II ciklusa

Zahvalna sam na pruženoj prilici i preporučila bih svima koji su željni novih avantura i znanja da se odluče na ovaj korak.

Semira Omerika, studentica II ciklusa

Nastava za studente na razmjeni je uvijek na Engleskom jeziku i vole kada profesore pitate za nejasnoće ukoliko ih imate. Objašnjavat će vam sve dok ne kažete da vam je jasno.

Lejla Čardžić, studentica I ciklusa

Tokom razmjene sam imala mogućnost da upoznam studente iz cijelog svijeta i mogućnost turističke posjete susjednih zemalja. Na fakultetu uposlenici su veoma ljubazni, te na sve načine pokušavaju pomoći i u svakom trenutku su dostupni internacionalnim studentima.

Muhibić Jasmina, studentica II ciklusa

Kao i svaki početak, nije baš bio ugodan, ali za 15 dana se zaborave sve muke koje te dočekaju kada dođeš u nepoznato.

Aida Fišić, studentica II ciklusa

Biti Erasmus student znači živjeti u zemlji koja vam je oduvijek zanimljiva, te upoznati divne ljude s kojima ćete odmah po povratku planirati ponovni susret.

Dalida Sirko, studentica I ciklusa

S obzirom na jako pristojan iznos stipendije mogla sam i da putujem, upoznajem gradove širom Italije, tako da sam na jedan jako fin način spojila ugodno s korisnim.

Aida Fišić, studentica II ciklusa

Informišite se o mogućnosti upisa

Pridružite nam se

Mašinski fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri smjera I ciklusa i tri smjera II ciklusa studija.

Copyright © 2023 UNMO.ba