Skip to the content

Obilježeno 60 godina rada i postojanja Mašinskog fakulteta u Mostaru

U četvrtak, 05.12.2019. u 11:00 obilježeno je 60 godina rada i postojanja Mašinskog fakulteta u Mostaru. Obilježavanje je otvoreno pozdravom vanrednog profesora Veldina Ovčine, prorektora za finansije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, koji se skupu obratio u ime rektora. Uz iskrene čestitke i izraze ponosa na ono što je Mašinski fakultet postigao u ovom periodu, riječ je prepustio ministru prosvjete, obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašidu Hadžoviću. Ministar je dodao da će ministarstvo u godinama koje dolaze intezivirati podršku visokom obrazovanju kroz povećanje izdvajanja za isto.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Univerziteta i Ministarstva, skupu su se obratili dekan Mašinskog fakulteta vanredni profesor Safet Isić, prodekan za nastavu docent Emir Nezirić i prodekan za naučno-istraživački rad docent Edin Džiho. Oni su dali osnovni presjek dešavanja na fakultetu u posljednjih 20 godina, te promovisali Monografiju fakulteta za 60. godišnjicu Mašinskog fakulteta u Mostaru. U njihovim obraćanjima posebno su istaknuti: izgradnja nove zgrade fakulteta, saradnja sa privredom kroz različite projekte i usluge, povećanje kapaciteta laboratorija, unapređenja nastavnih planova, te učešća u međunarodnim projektima. Naveli su kako će u vremenu koje dolazi prioritet biti podmlađivanje kadra te nastavak razvoja fakulteta u pravcima koji su do sada jasno zacrtani.

Obilježavanju 60. godišnjice Fakulteta prisustvovali su brojni gosti, nastavnici i studenti. Posebno moramo istaći prisustvo generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Kudreta Oytana, bivšeg muftiju Mostarskog muftijstva Seida ef. Smajkića koji je pomogao u dobijanju sredstava za izgradnju zgrade Fakulteta, dekana Mašinskog fakulteta u Zenici profesora Fuada Hadžikadunića, predstavnike Mašinskih fakulteta u Podgorici i Bihaću, i brojne druge. 

Nakon oficijelnog dijela, upriličen je obilazak 7 laboratorija Mašinskog fakulteta i 3 centra. Također je upriličen obilazak solarne i vjetro elektrane na terasi mašinskog fakulteta. Nakon obilazaka je napravljena pauza uz zakusku u sali za sastanke, koja se iskoristila za razgovor sa brojnim gostima iz privrede sa kojima fakultet surađuje. Dogovoreni su neki novi vidovi saradnje, u koje će se uključiti i studenti.

Obilježavanje je nastavilo okruglim stolom na temu "Savremeni trendovi u obrazovanju inžinjera" kojeg su moderirali profesor Isak Karabegović sa Mašinskog fakulteta u Bihaću te profesorica Nermina Zaimović-Uzunović. Kroz prikazane prezentacije i diskusiju zaključeno je da će obrazovanje inžinjera u budućnosti će morati reagovati na brze i česte promjene u društvu kako bi odgovorili potrebama društva.

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Mašinski fakultet

Sjeverni logor b.b.
88104 Mostar

E-mail: mf[@]unmo.ba

Informišite se o mogućnosti upisa

Pridružite nam se

Mašinski fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri smjera I ciklusa i tri smjera II ciklusa studija.

Copyright © 2024 UNMO.ba