Skip to the content

Aktivnosti Mašinskog fakulteta tokom vanrednog stanja

Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru se tokom perioda proglašenog vanrednog stanja u Federaciji Bosne i Hercegovine uključio u akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu. Akciji su se pridružili i studenti Mašinskog fakulteta koji su posjedovali 3D printere, nevladina organizacija OKC UrbanArt Jablanica te Osnovna škola Zalik. Ekipa okupljena oko Mašinskog fakulteta je tokom vanrednog stanja napravila i podijelila preko 500 vizira medicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Konjicu i Jablanici, službama Civilne zaštite te drugim javnim službama.

Akciju je prepoznala Internacionalna Organizacija za Migracije, koja je kroz program Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative podržan od strane USAID-a Mašinskom fakultetu donirala dva 3D printera, 32 špule filamenta za printanje te ostali repromaterijal za izradu vizira. Nakon završetka aktivnosti izrade zaštitnih vizira donirana oprema će ostati na raspolaganju Mašinskom fakulteltu i njegovim studentima za nastavni proces i realizaciju svojih kreativnih ideja.

Izradu zaštitnih vizira su svojim donacijama u vidu materijala pomogli i Američki kutak Mostar, Osnovna škola Zalik, Civilna zaštita Konjic, Optšinski štab civilne zaštita Jablanica, Alim d.o.o. Visoko i Bema d.o.o. Gračanica.

Mašinski fakultet Mostar
Mašinski fakultet Mostar

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Mašinski fakultet

Sjeverni logor b.b.
88104 Mostar

E-mail: mf[@]unmo.ba

Informišite se o mogućnosti upisa

Pridružite nam se

Mašinski fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri smjera I ciklusa i tri smjera II ciklusa studija.

Copyright © 2020 UNMO.ba