Skip to the content

U aktivan rad puštena biblioteka i čitaonica Mašinskog fakulteta

U toku 2020. godine završeno je opremanje biblioteke i čitaonice Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Zbog pandemije je početak rada prolongiran do daljnjeg, te smo sretni što konačno možemo aktivirati ovaj za studente veoma bitan projekat. Biblioteka je zamišljena kao mjesto gdje će studenti moći pronaći odgovarajuću literaturu za izradu seminarskih, završnih, diplomskih i doktorskih radova, ali i za pripremu ispita. Čitaonica raspolaže sa 7 mjesta i opremljena je računarima konektovanim na internet, dok se susjedna učionica 6 može koristiti kao dodatni čitaonički prostor.
Formiranje biblioteke je idejno krenulo nakon što je Mašinski fakultet dobio na raspolaganje knjižni fond privatne biblioteke rahmetli prof.dr. Mehmeda Behmena. Na ovaj knjižni fond su dodane knjige iz privatnih biblioteka pokojnih prof.dr. Vlatka Dolečeka i mr. Mihajla Huđeca, te su ove tri privatne kolekcije tehničkih knjiga bile osnova za formiranje biblioteke.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je svojom finansijskom donacijom za opremanje biblioteke i čitaonice, te sa preko 100 naslova omogućilo da biblioteka i čitaonica budu formirane u ovom obliku.
Trenutno biblioteka raspolaže sa preko 500 knjiga iz različitih oblasti mašinstva, ali i drugih srodnih grana inžinjerstva. Pored knjiga, biblioteka rasplolaže sa mnoštvom zbornika radova, časopisa, magistarskih i doktorskih radova. 

Ovom prilikom pozivamo profesore, inžinjere, studente i druge da svojim donacijama knjiga obogate knjižni fond biblioteke. Za sve informacije možete kontaktirati emir[.]neziric[@]unmo.ba.

Za studente je biblioteka dostupna u periodu 14:00-15:00, zbog trenutne epidemiološke situacije. O promjeni termina rada biblioteke će studenti biti pravovremeno obavješteni.

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Mašinski fakultet

Sjeverni logor b.b.
88104 Mostar

E-mail: mf[@]unmo.ba

Informišite se o mogućnosti upisa

Pridružite nam se

Mašinski fakultet u Mostaru nudi mogućnost upisa na tri smjera I ciklusa i tri smjera II ciklusa studija.

Copyright © 2024 UNMO.ba